Gødning er ethvert organisk eller uorganisk materiale af naturlig eller syntetisk oprindelse (bortset fra kalkningsmaterialer), der tilsættes jorden for at tilføre et eller flere plantenæringsstoffer, som er afgørende for planternes vækst. Gødning kan tilføres jorden før plantning (grundgødning), i løbet af vækstsæsonen (topgødning) eller begge dele. Typen af gødning samt metode, hyppighed og tidspunkt for tilførsel afhænger af de dyrkede afgrøder og deres vækststadie. Gødning anvendes på flere forskellige måder, herunder udstrøning, placering i bånd i nærheden af rækken, indarbejdning i jorden før plantning (side dressing), indsprøjtning i jorden og bladgødning
Med den stadigt stigende efterspørgsel efter fødevarer er det vigtigt at anvende gødning for at opretholde et højt udbytte af afgrøderne. Det er dog også vigtigt at bruge dem klogt, da forkert brug af gødning kan føre til miljøproblemer som f.eks. vandforurening. Når man vælger gødning, er det vigtigt at tage hensyn til den type afgrøde, der skal dyrkes, da forskellige afgrøder kræver forskellige næringsstoffer. Det er også vigtigt at tage hensyn til jordtypen og jordbundsforholdene, da nogle jordtyper allerede er rige på visse næringsstoffer, mens andre er mangelfulde. Et omhyggeligt valg og en omhyggelig anvendelse af gødning kan være med til at sikre, at afgrøderne får de næringsstoffer, de har brug for, uden at det skader miljøet.
Gødning af roser kan være med til at gøre dem mere kraftige og tilskynde til gentagne blomstringer. Den rigtige type gødning bør vælges afhængigt af jordtypen og planternes behov. Generelt har roser brug for en afbalanceret gødning med langsom frigivelse, som indeholder kvælstof, fosfor og kalium i lige store mængder. Gødning med disse tre elementer vil normalt have tal på etiketten som 10-10-10 eller 20-20-20, der angiver forholdet mellem de enkelte elementer i gødningen. Du kan læse mere om gødning af roser her.